vrijdag 1 mei 2015

PUM bakkersmissie Atebubu JVF Widow's Association Ghana

Op een nieuwe PUM bakkersmissie in april, kennis gemaakt met de weduwen-groep (Atebubu Widow's Association) die de komende dagen baklessen van mij gaat krijgen. Over en weer leuke speeches gehouden terwijl iedereen onder de mangoboom in een kring zit.  Men is heel dankbaar dat ik alle gevaren heb getrotseerd op weg van Europa naar Ghana en dat ik hen nu kom helpen. 
Van de tien vrouwen en een jongen (niet allemaal weduwe blijkt later)  hebben er vier hun jongste kind bij zich. Meestal op de rug tijdens het werk, maar tussen het bakken door ook aan de borst. De komende dagen zal het dus een soort bakkerij-crèche worden. Onder de werktafel kruipen kippen en peuters vrolijk rond, dus het is oppassen waar ik m'n voeten neerzet. Eerst gaan we oliebollen (bofrot) bakken, verder bakkerij- inkopen doen op de markt van Atebubu voor de komende dagen. Na de inkopen een middagmaal van Fu-Fu (een meelbal van gekookte en fijngestampte yam en kookbanaan).  Een soort initiatie-rite is dit gezamenlijk eten van Fu-Fu met de hand. Het heeft vannacht flink geonweerd en geregend, dus is het lekker opgefrist maar daardoor is de stroom ook heel lang uitgevallen. Overigens is er maar ca. 50% van de tijd elektriciteit blijkt later. Het Volta-stuwmeer begint leeg te raken, dus er is een elektriciteitscrisis in Ghana.


We starten vandaag met het maken van cakebeslag met ca. 20 eieren. De ochtend is nog koel en dat is goed voor een stabiel beslag. We experimenteren ook met wat kleuren en maken vooral cupcakes, die voor een halve Cedi verkocht worden. Er is veel vraag naar goedkope bakkerijproducten. Een handmixer hebben de meesten nog nooit gebruikt. We laten iedereen zoveel mogelijk meewerken.
Na de cake maken we koekjesdeeg. Het mooi gelijkmatig uitrollen is voor de vrouwen niet makkelijk. Ze hebben voor het eerst een deegrol in de hand. Ook het snijden in mooie rechte plakjes van deeg is moeilijk. Met een uitsteker/steekvorm gaat het beter. Na afloop van de verwerking van een nieuw product moeten alle dames gaan zitten en dan doet m’n tolk Gladys een vragenrondje. Ze moeten bijvoorbeeld  allemaal een voor een het woord ‘cake’ en ‘biscuit’ uitspreken en opnoemen wat de ingrediënten zijn en welke gereedschappen we hebben gebruikt. Na de zoete koekjes maken we hartige meatpie, met als vulling een mengsel van cornedbeef uit blik met fijn gesneden kool en paprika. Dit zijn baksels die je overal in Ghana tegenkomt en dat wordt dan ook goed verkocht.
Wanneer alles mooi uit de oven komt wordt er gezongen en in de handen geklapt. De dames hebben enorm veel geleerd in een ochtend. Iedereen neemt wat van de producten mee naar huis om uit te delen of te verkopen. Ik fiets in de namiddag een rondje door Atebubu waar het zo aan het einde van de week een drukte van belang is. In de loop van deze twee weken ga ik ook op bezoek bij de 8 bakkerijen waar ik tijdens de vorige 2 PUM-missies in Atebubu heb gewerkt. Bij twee bakkerijen is flinke vooruitgang gemaakt, zoals een nieuwe oven of een grote verbouwing.
En aan het einde van de 10 daagse bakcursus komt  Samuel op bezoek, de 'local representative' van PUM,  en krijgen alle cursisten een diploma na afloop van een echt bakkersexamen!

Lofoten-Noorwegen

Lofoten-Noorwegen
Stokvis, bergen sneeuw en veel poollicht op de Lofoten. Klik op deze foto om meer te zien van deze mooie eilanden voorbij de poolcirkel.

Letland-Latvia

Letland-Latvia
Klik even op deze foto voor meer Letland.....